Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji: 2
Mlekpol: Kefir Milko, Ser żółty salami Mlekpol
Składniki:
Marynata:
Do smaku: pikantna przyprawa do kurczaka
Grzanki:
Sos:
Do smaku: biały pieprz
Do dekoracji: szczypiorek
W pierwszej kolejności kroimy pierś kurczaka w paseczki. Następnie zaczynamy przygotowywać marynatę do mięsa. Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę czosnkową oraz sos sojowy, całość doprawiamy do smaku pikantną przyprawą do kurczaka, po czym mieszamy nasze składniki. Wkładamy mięso do marynaty i dokładnie obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy kurczaka na minimum pół godziny aby mięso zdążyło przejść aromatem naszej marynaty.
Do drugiej miski dodajemy majonez. Siekamy anchois na mniejsze kawałki i dodajemy je do naczynia, do reszty składników wlewamy kefir i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy do sosu tarty parmezan i doprawiamy całość białym pieprzem, po czym łączymy nasze składniki.
Chleb tostowy kroimy w kostkę. Czosnek oraz papryczkę chili siekamy na mniejsze kawałeczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzanki, czosnek i chili, składniki doprawiamy przyprawą do bruschetty i dań kuchni włoskiej, chwilkę podgrzewamy i dodajemy masło. Mieszając podsmażamy całość przez około minutę.
Na nagrzanej ryflowanej patelni grillujemy zamarynowanego kurczaka.
Sałatę rzymską, wraz z mixem sałat rwiemy na mniejsze części i umieszczamy je w misce. Całość polewamy sosem i mieszamy tak aby wszystkie listki były pokryte nim.
Sposób podania: Sałatę przekładamy do miski w której podamy całe danie. Ser żółty kroimy w paseczki, a następnie kładziemy go na wierzch wraz z kurczakiem. Na samą górę sypiemy grzanki. Sałatkę ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówki: Sałatkę należy wymieszać przed samym podaniem, ponieważ sałata może nam „oklapnąć” pod ciężarem sosu.