Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
Sos:
Do smaku: kurkuma mielona, pieprz ziołowy mielony, sól morska
Dekoracja: listki bazylii
SOS:
2 ząbki czosnku miażdżymy i siekamy. Pół czerwonej cebuli kroimy w drobną kostkę, siekamy także 4 suszone pomidory w oleju z ziołami. Pokrojone warzywa mieszamy w misce, a następnie dodajemy opakowanie serka homogenizowanego naturalnego i doprawiamy solą morską. Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietany 18%, mieszamy i schładzamy w lodówce.
PANIERKA:
Przygotowujemy 3 miski.
W jednej mieszamy 2 szklanki mąki pszennej z 2 łyżkami kurkumy. W drugiej roztrzepujemy 3 jajka i przyprawiamy je 2 łyżeczkami pieprzu ziołowego, a w trzeciej łączymy 2 szklanki panko z łyżką białego sezamu.
KALAFIOR:
W garnku zagotowujemy wodę z solą morską. Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 10 minut (nie do miękkości), a następnie studzimy.
W garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego. Ostudzone różyczki kalafiora panierujemy kolejno w mące, jajku i panko, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu. Usmażonego kalafiora odsączamy na ręczniku papierowym.
Kulki kalafiora serwujemy z miseczką sosu, ozdobioną listkami bazylii.