Klasyczny carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach pochodząca z Tajlandii. W tym roku Łukasz Szewczyk, Daniel Bewko oraz Piotr Wasik z Opola podjęli wyzwanie wykonania małych dzieł sztuki w podlaskich serach Mlekpolu.
Na początku XXI wieku carving stał się oficjalną dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Europy. Mistrzowska drużyna z Opola przy wsparciu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie, która przekazała swoje sery na potrzeby wydarzenia, otrzymała srebrny medal za wspaniałe kompozycje wyrzeźbione w serze.
Cieszymy się, że mogliśmy wesprzeć drużynę marzeń – Łukasza, Daniela i Piotra. Carving to niezwykła umiejętność ćwiczona latami, tym bardziej cieszy nas, że ich sukces jest związany z najlepszymi serami Mlekpolu. – mówi Dorota Grabowska, Kierownik Marketingu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie. Srebrny medal to ogromne osiągnięcie, szczególnie że w wydarzeniu wzięli udział wspaniali kucharze z 46 krajów. – dodaje Dorota Grabowska z Mlekpolu.
Sędziowie brali pod uwagę maksymalną równowagę koncepcji i treści, palety kolorów i wysoce artystycznego wykonania wszystkich elementów. Sprzęt do przygotowania rzeźb jest również jednym z kryteriów oceny, stąd jego dobranie było ważnym elementem całości przygotowań drużyny. Olimpiada Kulinarna w Stuttgarcie to cykliczna impreza organizowana przez związek kucharzy niemieckich od 1992 roku.
Kontakt dla mediów:
Bartosz Grochal
rzecznik prasowy
SM MLEKPOL
email: bartosz.grochal@v5group.pl
mobile: +48 505 223 467