Mlekpol rozszerza swoją ofertę produktową o ser Mascarpone. Nowy produkt dołączy do portfolio firmy już w drugiej połowie kwietnia. Powstaje on z naturalnej polskiej śmietanki najwyższej jakości, pochodzącej z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO.
W Polsce Mascarpone znany jest jako główny składnik popularnego tiramisu, jednak jego aksamitna konsystencja oraz wyjątkowo subtelny, lekko słodkawy smak, pozwalają wykorzystać ten ser na wiele sposobów. Mascarpone w połączeniu ze szpinakiem stanowi wspaniały sos do makaronu tagliatelle lub pieczonego filetu z kurczaka. Jest wyśmienitym serem wzbogacającym smak wytrawnych zapiekanek. Można zastąpić nim śmietankę, by zagęszczając zupy i sosy, otrzymać cudownie kremowe danie. Ser Mascarpone to idealna baza do przygotowania deserów i wypieków: serników i placuszków. Bez tego mocno śmietankowego sera nie może powstać najpopularniejszy tort bezowy dacquoise. W połączeniu z miodem lub świeżymi owocami znakomicie wzbogaci każde słodkie śniadanie.
Ser oferowany jest w praktycznych kubeczkach z zamknięciem w gramaturach 250 i 500 gramów, oraz w wiaderku 1 kg.