Budynek o powierzchni około 1600 m2 i wysokości 43,5 m stanął w sąsiedztwie ZPM Mrągowo. Powstaje nowoczesna fabryka proszków mlecznych.
Prace postępują dynamicznie. Do końca marca wykonano ściany I- go etapu budynku, w którym zamontowane będą suszarnie. Równolegle powstał budynek hali odbioru surowca o powierzchni zabudowy około 1000 m2. W miesiącach zimowych wykonano zbrojenia stalowe oraz wykonano ławy/płyty fundamentowe pod budynki części produkcyjnej o łącznej powierzchni około 6600 m2 zużywając do tego blisko 3500 m3 mieszanek betonowych. Dokonano także wzmocnienie gruntu pod budynki części produkcyjnej metodą kolumn DSM. Zainstalowano blisko 500 kolumn wzmacniających. – informuje Jerzy Michałek, z-ca Dyrektora ds. produkcji i techniki ZPM Mrągowo SM Mlekpol.
Ściany budynków wykonano z żelbetu z użyciem technologii szalunku ślizgowego, która pozwala na prowadzenie prac z dużą szybkością i uzyskanie wysokiego jakości powierzchni ścian. Przekazanie budynków do montażu urządzeń technologicznych ma nastąpić w październiku 2017 roku. W ramach przedsięwzięcia zostaną wybudowane trzy zespoły budynków połączonych ze sobą:
-budynek, w którym zostaną zamontowane instalacje do suszenia wyrobów mleczarskich o maksymalnej wysokości 43,5 m i powierzchni zabudowy około 3100 m 2,
-budynek przyjęcia surowca i procesów obróbki wstępnej surowca o maksymalnej wysokości do 10,5 m i powierzchni zabudowy około 3500 m2,
-budynek magazynowy o maksymalnej wysokości do 14,5 m i powierzchni zabudowy około 12000 m2.
Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł. Planowana wydajność zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. W najnowocześniejszej w Polsce proszkowni produkowane będą m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food. Zatrudnienie znajdzie najprawdopodobniej 160 osób.
Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex SA. Technologie zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie to lata 2018/ 19 r.
Zakład Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich powstaje w sąsiedztwie ZPM Mrągowo SM Mlekpol, gdzie produkowane są m.in doceniane przez konsumentów Maślanka Mrągowska i napoje fermentowane Milko.