Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Masło ekstra Łaciate roztapiamy w rondelku. Uważamy żeby nie podgrzać zanadto i nie przypalić!
Owoce myjemy pod bieżącą woda, osuszamy na sicie.
Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do jajeczno – cukrowej masy dodajemy jogurt grecki MLEKPOL o temperaturze pokojowej – mieszamy. Wlewamy ostudzone roztopione masło ekstra Łaciate. Wsypujemy przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Masę wykładamy do przygotowanej do pieczenia tortownicy lub płaskiej foremki.
Na wierzchu układamy osuszone owoce, lekko je wciskamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30-45 min.(ciasto musi urosnąć i być rumiane na wierzchu). Po wygaszeniu piekarnika, zostawiamy w nim ciasto na ok. 15 min.
Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub dopełnić ubitą śmietanką Łaciatą 36%.