fbpx

Walentynkowa czekolada na wybornym mleku i aksamitnej śmietance

Składniki
  • 100-150 g czekolady deserowej o ok. 60% zawartości kakao
  • 250 ml mleka Łaciate 3,2% lub 2%
  • 200 ml śmietanki Łaciatej 30% lub 18%
  • Ewentualnie:
  • 200 ml śmietanki Łaciatej 36% do ubijania
  • Przyprawy, do wyboru:
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • chili
Sposób przygotowania

Śmietankę Łaciatą (30% lub 18%) i mleko Łaciate (3,2% lub 2%) wlewamy do rondelka o grubym dnie. Pilnujemy by płyn nie wykipiał, doprowadzamy do wrzenia. Po zmniejszeniu płomienia dorzucamy pokruszoną czekoladę dobrej jakości. Całość bardzo dokładnie mieszamy, do czasu aż kawałki czekolady rozpuszczą się i powstanie gęsta, magiczna czekolada pitna. Przelewamy do szklanych/ ceramicznych naczyń. Napój możemy dopełnić ubitą śmietanką Łaciatą 36% i/ lub szczyptą rozgrzewających przypraw, które dodadzą pikanterii nie tylko czekoladzie 😉

Powrót
Mlekpol