Zaczynamy od przygotowania galaretki owocowej w kolorze żółtym. Rozpuszczamy ją według przepisu na opakowaniu tylko w zmniejszonej do połowy proporcji.
250 ml mleka Łaciate Junior zagotowujemy. Studzimy.
Z żółtek i cukru (w tym waniliowego) ucieramy kogel-mogel. Dodajemy porcjami wystudzone mleko – miksujemy. Po połączeniu mleka i kogla-mogla dolewamy do deseru galaretkę w kolorze żółtym. Galaretka musi być przestudzona ale płynna. Dokładnie mieszamy(miksujemy). Deser rozlewamy do naczyń np. pucharków, miseczek lub jednej
większej salaterki. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy galaretkę w kolorze czerwonym według przepisu na opakowaniu, tylko w zmniejszonej do połowy proporcji. Studzimy. Gdy mleczny deser stężeje na wierzchu układamy ulubione owoce. Tak przygotowany deser uzupełniamy warstwą czerwonej galaretki owocowej. Ostudzoną galaretkę wlewamy na wierzch deseru. Ponownie wstawiamy do lodówki. Czekamy aż całość dobrze stężeje.