fbpx

Zupa ogórkowa z chrzanem i mascarpone

Składniki

ZUPA OGÓRKOWA Z CHRZANEM I MASCARPONE

 

Porcja dla 6 osób
czas: 30 minut

 

Składniki:

zupa ogórkowa:

  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • korzeń selera ¼ sztuki
  • ogórki kiszone wraz z sokiem z ogórków 500 g
  • ziemniaki 4 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy  1/2 łyżeczki
  • wywar z jarzyn 1,5 l 
  • Ziele angielskie całe 4 sztuki
  • Liście laurowe 4 sztuki
  • Ser Mascarpone 250 g (dodane 3 łyżki)
  • Chrzan śmietankowy 2 łyżeczki
  • drobno posiekany koperek 3 łyżki

smażony twaróg w sezamie:

  • Twarogu tłusty Mazurski Smak 125 g
  • sezam 3 łyżki
  • olej rzepakowy 1 łyżka

do smaku:

  • Sól w młynku
  • Pieprz w młynku

Do dekoracji:

  • koperek kilka gałązek
  • sezam 1 łyżka

Składniki na bulion:

  • marchewka 3 sztuki
  • łodyga selera naciowego 2 sztuki
  • liście kapusty 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • por ½ sztuki
  • bulwa selera ¼ sztuki          
  • korzeń pietruszki 3 sztuki
  • natka pietruszki 1 sztuka
  • Ziele angielskie Prymat 4 sztuki
  • Liść laurowy Prymat 4 sztuki
  • zimna woda 3 litry
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.  POZA ODCINKIEM

  1. Siekamy cebulę. Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obieramy, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki do jednej miski.
  2. Do osobnej miski trzemy ogórki. Zachowujemy sok z ogórków.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plastry.
  4. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, a następnie czosnek i całość mieszamy. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodajemy majeranek oraz pieprz ziołowy. Mieszamy i dodajemy utarte wcześniej warzywa – marchewkę, pietruszkę i bulwę selera oraz ziemniaki. Ponownie mieszamy i podsmażamy chwilę.
  5. Do podsmażonych warzyw wlewamy wywar jarzynowy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, mieszamy całość i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Gdy zupa się gotuje, twaróg obtaczamy w sezamie i odstawiamy. Kiedy będzie
    w temperaturze pokojowej, możemy przejść do grillowania.
  7. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy przetarte ogórki oraz wodę z ogórków – do smaku. Po chwili dokładamy ser mascarpone, mieszamy i ponownie doprowadzamy ogórkową
    do wrzenia. Gdy się zagotuje, dodajemy chrzan śmietankowy, mieszamy i zdejmujemy zupę
    z ognia.
  8. Patelnię grillową rozgrzewamy i za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Zaczynamy od największej mocy palnika, w trakcie grillowania zmniejszamy moc o połowę, aby sezam się nie przypalił. Grillujemy krótko z obu stron.

 

Sposób podania:

Ogórkową podajemy z plastrami twarogu w sezamie. Danie dekorujemy posiekanym koperkiem i posypujemy sezamem.

Tip:

Małosolne albo twarde ogórki kiszone należy podsmażyć na łyżce masła. Jeśli ogórki
są miękkie, możemy pominąć ten krok.

Powrót
Mlekpol