fbpx

Zdrowe domowe lody na najlepszym mleku i śmietance :)

Składniki
  • 3 żółtka
  • 100g cukru
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 250 ml mleka Łaciate 3,2%
  • miąższ z 1 laski wanilii
Sposób przygotowania

Mleko Łaciate 3,2% zagotowujemy z ziarenkami wanilii. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Żółtka z cukrem ucieramy na puszysty kogel-mogel. Łączymy z mlekiem, bardzo dokładnie mieszamy. Musimy pamiętać aby mleko nie było za ciepłe!

Całość podgrzewamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy. Masa musi zgęstnieć aż osiągnie postać lekkiego kremu. Nie doprowadzamy do wrzenia! Krem mógłby się zwarzyć! Po uzyskaniu kremowej konsystencji, zdejmujemy z ognia, studzimy.

Mocno schłodzoną śmietankę Łaciatą 30% ubijamy na sztywno. Delikatnie dodajemy do kremowej masy mleczno – jajecznej. Dokładnie, powoli łączymy obie masy. Przekładamy do maszynki do robienia lodów – postępujemy według instrukcji.

Jeśli nie mamy takiego urządzenia, „lody” przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Co, mniej więcej, 30 minut wyjmujemy lody i ponownie miksujemy – w ten sposób unikniemy powstawania kryształków lodu. Po 3 godzinach lody możemy zostawić w spokoju i mrozić dalej 🙂

Powyższy przepis może być bazą domowych lodów smakowych np. kawowych, owocowych czy czekoladowych.

Powrót
Mlekpol