Zapiekanka z mięsem i warzywami

Składniki

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina

 

  • 200 g mięsa z rosołu (pręga wołowa)
  • ½ cebuli
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 1 seler z rosołu
  • 100 g szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 10 ząbków marynowanego czosnku z ziołami
  • 3 jajka
  • 1 szklanka tartej mozzarelli Mlekpol
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1½ pęczka szczypiorku
  • olej rzepakowy do smażenia

Do smaku: papryka wędzona słodka mielona, gałka muszkatołowa cała, sól morska

Sposób przygotowania

FARSZ:

Szykujemy składniki rozpoczynając od szarpania pręgi wołowej. 2 marchewki oraz pietruszkę kroimy w plastry, a selera w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w paseczki.  Na 3 łyżkach oleju rzepakowego i łyżce masła smażymy cebulę oraz 10 ząbków marynowanego z ziołami czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy poszarpane mięso, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy łyżką papryki wędzonej. DOdajemy 100 g szpinaku (2-3 garście). Całość mieszamy i krótko podsmażamy tak, aby szpinak nie stracił jędrności. Doprawiamy do smaku solą morską.

ZALEWA:

W misce roztrzepujemy 3 jajka ze 100 ml śmietanki 12%, a następnie dodajemy pęczek posiekanego cienkiego szczypiorku i pół startej gałki muszkatołowej oraz parę szczypt soli morskiej. Po wymieszaniu masę wzbogacamy o szklankę startej mozzarelli i mieszamy raz jeszcze.

Do naczynia do zapiekania, np. typu keksówka, wlewamy część masy jajecznej. Na nią wykładamy warzywa z mięsem i zalewamy resztą jajek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Zapiekankę serwujemy z 4 łyżkami kwaśnej śmietany posypanymi posiekanym szczypiorkiem.

Powrót
Mlekpol