fbpx

Wyjątkowy krem pieczarkowy

Składniki
  • 400-500 g pieczarek średniej wielkości – koniecznie świeżych (białych)
  • 5-6 cebulek szalotek (ewent. 1 duża cebula zwykła)
  • 2 łyżki stołowe masła ekstra Łaciate
  • 1 mała marchewka, 1 pietruszka korzeń, mały kawałek selera (korzeń),
  • 1-2 średniej wielkości ziemniak/i
  • Śmietana Mazurski Smak 18%
  • 100 – 150 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz, szczypta cukru, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki.

 

W garnku zagotowujemy ok. 2-2,5 l wody, wrzucamy pokrojone warzywa uzupełniając bazę do zupy, szczyptą soli i cukru.

 

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki stołowe masła ekstra Łaciate, wrzucamy pieczarki i pokrojone na pół szalotki (jeśli wybierzemy cebulę kroimy ją w półtalarki lub piórka). Czekamy aż grzyby i cebula puszczą wodę. Dusimy do miękkości.

 

Po ugotowaniu łączymy bazę warzywną i uduszone pieczarki z szalotką (lub cebulą).

 

Całość miksujemy uzupełniając śmietanką Łaciatą 30 %. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową (ok.1/3 łyżeczki). Wrzucamy część posiekanej natki pietruszki. Krem pieczarkowy podajemy uzupełniony kleksem śmietany Mazurski Smak 18% , oprószony świeżo mielonym pieprzem i posypany natką pietruszki.

Powrót
Mlekpol