fbpx

Tradycyjny piernik z polewą czekoladową

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miodu/ może być gryczany
  • 125 g cukru
  • 100 g masła ekstra Łaciate
  • pół szklanki ciepłego mleka Łaciate 3,2%
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób przygotowania

Rozpuszczamy miód razem z cukrem, a następnie dodajemy mleko i masło Łaciate. Do masy wsypujemy kakao oraz przyprawę do piernika. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu do otrzymania gładkiej konsystencji. Pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Gdy masa ostygnie, dodajemy po jednym żółtku miksując, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy. Niedużą formę smarujemy masłem Łaciate i przekładamy do niej ciasto.

 

Pieczmy w temperaturze 180 st.C przez 50-60 minut.

 

Polewa czekoladowa:

 

Składniki:

  • 100 g czekolady min. 60% kakao
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 50 g masła ekstra Łaciate

 

Wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy. Dekorujemy całkowicie wystudzone ciasto

Powrót
Mlekpol