fbpx

Tradycyjna zupa ogórkowa

Składniki
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki masła ekstra Łaciate 83%
  • listek laurowy
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4–5 dużych ogórków kiszonych
  • kwas z ogórków kiszonych
  • śmietana Mazurski Smak 18% lub śmietanka Łaciata 18%
  • koperek świeży lub suszony/ mrożony
  • sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania

Włoszczyznę obrać, opłukać. Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać około 2 l zimnej wody – zagotować. Wrzucić rozdrobnione warzywa: włoszczyznę i ziemniaki. Wsypać szczyptę soli i cukru, dodać liść laurowy oraz łyżeczkę masła ekstra Łaciate 83%.

 

Ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w kostkę. W rondelku dusić rozdrobnione ogórki z dodatkiem pozostałej ilości masła ekstra Łaciate 83%. Pamiętajmy żeby nie dopuścić do przypalenia – ogórki uzupełniajmy kwasem z kiszenia.

 

Po około ½ godzimy uduszone ogórki łączymy z bazą jarzynową. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwasem ogórkowym. Pod koniec gotowania wsypujemy posiekany koperek. Jeśli chcemy podkreślić kwaśny smak zupy podajemy ją z dodatkiem śmietany Mazurski Smak 18%, Jeśli chcemy smak zupy złagodzić – idealnym dopełnieniem będzie śmietanka Łaciata 18%.

Powrót
Mlekpol