fbpx

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 min.

 

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego  
  • 2 placki tortilli
  • ½ opakowania kremowego serka meksykańskiego
  • 2 plastry żółtego sera Gouda

 

Sałatka:

  • ½ sałaty lodowej  
  • 1 świeży ogórek
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy

 

Dip:

  • ½ awokado
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ pomidora
  • 2 ząbki czosnku  
  • ½ pęczka kolendry
  • sok z połowy limonki

 

Do smaku: przyprawa kebab – gyros pikantna, sól morska, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

MARYNATA:

W misce kolejno łączymy olej rzepakowy, musztardę miodową, sos sojowy oraz pikantną przyprawę kebab-gyros. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 15-30 minut.

 

SAŁATKA:

Sałatę lodową szatkujemy, czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Obieramy świeżego ogórka i za pomocą obieraczki robimy z niego tagliatelle („strugamy” cienkie paseczki). Sałatę lodową, wraz z papryką i ogórkiem umieszczamy w misce, polewamy całość oliwą i przyprawiamy grubo mieloną solą morską, mieszamy.

 

DIP:

Siekamy drobno ząbki czosnku oraz kroimy czerwoną cebulę w piórka, połówkę pomidora w kosteczkę. Szatkujemy garść świeżej kolendry. Wydrążamy miąższ z połowy awokado i skrapiamy go sokiem z połowy limonki. Do miski dodajemy gęsty jogurt naturalny, pokrojony czosnek, cebulę, pomidory, kolendrę oraz pokrojone awokado. Dip przyprawiamy mielonym pieprzem cytrynowym i całość mieszamy.

Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy zamarynowanego wcześniej kurczaka.

Każdą tortillę smarujemy serkiem meksykańskim. Nakładamy na placki po łyżce dipu i sałatki, a następnie na górę mięso z patelni. Całość przykrywamy plastrem żółtego sera i zawijamy tortillę w kopertę. Następnie tortillę grillujemy z obu stron na patelni.

 

Podanie: Do małej miseczki wkładamy dip. Tortillę kroimy w grube kawałki.

 

 

Powrót
Mlekpol