fbpx

Tarta z mascarpone i owocami leśnymi

Składniki

TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI LEŚNYMI

 

Porcja na: 7 osób 
Czas: 45 min

 

dodatkowo: forma do tarty o średnicy 24 cm

 

Spód:

  • mąka pszenna 250 gramów
  • cukier puder 60 gramów
  • cukier ze skórką cytryny 15 gramów
  • masło ekstra Łaciate 150 gramów
  • jajko 1 sztuka
  • sól morska jodowana drobnoziarnista szczypta

 

Masa:

  • śmietanka 36% Rolmlecz 250 mililitrów
  • ser mascarpone Mlekpol 500 gramów
  • laska wanilii 1 sztuka
  • cytryna ½ sztuki
  • maliny 100 gramów
  • jeżyny 100 gramów
  • jagody 100 gramów

 

Dekoracja:

  • orzechy laskowe 1 garść
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. W dużej misce łączymy mąkę, cukier puder, cukier ze skórką cytryny, dobrze schłodzone masło pokrojone w duże kawałki, jajko. Dodajemy sól morską i dokładnie zagniatamy ciasto dłonią, aż składniki się połączą.
  2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Formę na tartę wykładamy ciastem. Nie musimy go rozwałkowywać – wystarczy ręką wykleić całą powierzchnię formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12 – 15 minut, aż spód się zrumieni. Gdy spód się upiecze, odstawiamy go do ostygnięcia. 
  3. Przygotowujemy masę. Śmietanka powinna być mocno schłodzona. Przelewamy ją do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy sztywną konsystencję. Ser mascarpone przekładamy do osobnej liski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i końcówką noża wykrawamy nasiona. Dodajemy je do mascarpone wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny i miksujemy składniki.
  4. Bitą śmietanę za pomocą szpatułki przekładamy do miski z mascarpone i delikatnie mieszamy składniki.
  5. Orzechy laskowe prażymy krótko na suchej patelni.
  6. Na upieczony i ostudzony spód wykładamy masę serową. Dekorujemy ciasto owocami leśnymi i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

 

Sposób podania:

Tartę z owocami leśnymi posypujemy prażonymi orzechami.

 

Trik:

Do kruchych ciast warto dodawać szczyptę soli. Dzięki temu podkreślimy smak wypieków.

Jeśli mamy mniejszą formę na tartę i zostanie nam trochę ciasta, możemy je zamrozić i wykorzystać przy innej okazji, np. robiąc kruszonkę.

Jeśli chcemy przygotować tę tartę poza sezonem na owoce leśne, możemy je zastąpić np. mango i granatem, które znajdziemy w sklepach przez cały rok.

Powrót
Mlekpol