fbpx

Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową

Składniki

Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową

 

Porcja na 8 OSÓB

czas: 1, 5 godziny

 

Dodatkowo:

forma do tarty o średnicy 25 cm

folia aluminiowa

papier do pieczenia

 

Składniki:   

  • 3 sztuki buraka 
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki  octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki  pieprzu  cytrynowego
  • 1 sztuka czerwonej  cebuli
  • 2-3 łyżki  oliwy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 opakowanie Crème fraîche: dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką1  i cheddarem Mlekpol                                                                                                 
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 4 sztuki  jajka
  • 200 ml  śmietanay 18%
  • 4 sztuki  fileta anchois   
  •  70 g sera jantar 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g Masła  Łaciatego   
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 łyżeczka Oregano suszone

Do smaku:

  • Sól
  • Pieprz

Do dekoracji:

  • 1 garść orzechów piniowych 
  • kilka gałązek świeżego  tymianku

 

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

 

  1. Przygotowujemy trzy kawałki folii aluminiowej. Buraki myjemy, nakłuwamy widelcem i każdy osobno układamy na folii, a następnie polewamy łyżką oliwy i octem balsamicznym oraz doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Dokładnie zawijamy buraki w folię aluminiową.

 

  1. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

 

  1. Gdy buraki się pieką, przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski przesypujemy mąkę. Masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka odkładamy, a żółtka dodajemy do miski ze składnikami na ciasto. Dodajemy suszone oregano, solimy i ręką energicznie zagniatamy całość. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy i wstawiamy ciasto w woreczku strunowym lub folii do lodówki na 30 minut.

 

  1. Gdy ciasto się chłodzi, możemy przygotować nadzienie do tarty. Czerwoną cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni z pozostałą oliwą. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i chwilę smażymy. A następnie zdejmujemy z ognia.

 

  1. Buraki wyjmujemy z piekarnika. Gdy przestygną, obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plastry.

 

  1. Buraki przekładamy na patelnię z cebulą. Dodajemy crème fraîche: dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem. Ustawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy składniki. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i zdejmujemy z palnika.

 

  1. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy wyciągnięte z lodówki kruche ciasto. Wraz z papierem przekładamy je do formy. Aby ciasto oddychało w piekarniku, nakłuwamy je widelcem.

 

  1. Na kruchy spód wykładamy nadzienie z buraków.

 

  1. Przygotowujemy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowaną masą zalewamy buraki. Na wierzchu układamy anchois. Tartę wkładamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 

Sposób podania:

 

Tartę dekorujemy świeżym tymiankiem i podprażonymi orzechami piniowymi.

Powrót
Mlekpol