fbpx

Szaszłyki warzywne na ostro

Składniki
 

Czas przygotowania: 30 min 

Ilość porcji: 3

Mlekpol: Śmietany 18% Łaciate, Ser mozzarella Mlekpol

 

Składniki:

  • 150 g sera mozzarella Mlekpol
  • 4 różyczki brokułów
  • ½ żółtej cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 4 brązowe pieczarki

 

Marynata:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki musztardy jalapeno
  • 2 łyżki białego sezamu

Do smaku:  przyprawa do dań kuchni chińskiej

 

 

Sos:

  • 2 łyżki śmietany 18% Łaciate
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 3 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki wasabi
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka marynowanego imbiru

Do smaku:  pieprz cytrynowy

 

Do dekoracji: świeże liście kolendry

Sposób przygotowania
 

Żółtą cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy na deskę różyczki brokuła wraz z oczyszczonymi brązowymi pieczarki. Cebulę kroimy na pół i oddzielamy od siebie kolejne warstwy warzywa. Na patyczki od szaszłyka nadziewamy kolejno: cukinię, brokuł, pieczarki, cebulę, cukinię. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę, następnie kawałki sera dajemy na czubek patyczków.

 

Do miski wlewamy syrop klonowy, sos sojowy, a następnie olej sezamowy, całość doprawiamy przyprawą do dań kuchni chińskiej. Do naczynia dodajemy musztardę jalapeno. Na rozgrzanej patelni prażymy sezam – gdy już uzyska złoty kolor przesypujemy ziarna do miski z pozostałymi składnikami. Za pomocą pędzelka smarujemy szaszłyki z obydwu stron przygotowaną marynatą. Szaszłyki przekładamy na rozgrzaną patelnię ryflowaną.

 

Do miski dodajemy śmietanę, wasabi, a następnie doprawiamy składniki pieprzem cytrynowym. Do naczynia dodajemy majonez light, po czym łączymy produkty. Siekamy marynowany imbir i dodajemy go do sosu, dorzucamy kapary i całość mieszamy. Drobno siekamy świeżą kolendrę i przekładamy do miski.

 

Sposób podania:

Szaszłyki układamy na talerzu, polewamy je pozostałą marynatą i ozdabiamy liśćmi kolendry. Schłodzony sos z przekładamy do miseczki.

 

Wskazówka: Zamiast z patelni ryflowanej możecie skorzystać z tradycyjnego grilla.

Powrót
Mlekpol