Świąteczne pierniki

Składniki
  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 1/2 kostki Masła Łaciatego Extra
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki amoniaku
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • 2 czubate łyżki kakao
Sposób przygotowania
W dużej misce przesiać mąkę, cukier puder, amoniak i sodę oczyszczoną. Składniki wymieszać. W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać kakao oraz przyprawę korzenną. Przestudzone wlać do suchych składników. Wbić jajka i wyrobić ciasto. Teraz wystarczy rozwałkować i wykrawać ulubione kształty pierniczków. Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 min. (termoobieg).
 
 

 

Powrót
Mlekpol