fbpx

Słodka zapiekanka pod tradycyjną kruszonką dopełniona obłokiem bitej śmietany

Składniki
  • 0,5 – 0,75 kg owoców sezonowych. We wrześniu mogą być to śliwki, jabłka, gruszki.
  • 100g – 150g cukru, może być trzcinowy. Ilość cukru dobieramy indywidualnie. Warto też wziąć pod uwagę smak owoców.
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g masła ekstra Łaciate
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 150 – 200 g mąki

 

Bita śmietana:

  • Śmietanka Łaciata 30% lub 36% do ubijania
  • Łyżka cukru pudru na każde 200 ml śmietanki

Przepis na idealną bitą śmietanę:

http://mlekpol.thinq.pl/index.php/przepisy/bij-z-glowa-czyli-co-zrobic-zeby-bita-smietana-zawsze-sie-ubila/

Sposób przygotowania

Owoce myjemy, usuwamy z nich pestki, gniazda nasienne. Jeśli są to jabłka lub gruszki – obieramy. Dzielimy na części, które będą najwygodniejsze w jedzeniu np. śliwki na połówki lub ćwiartki. Większe owoce na ósemki lub kroimy w grubą kostkę.

 

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy częścią masła ekstra Łaciate. Owoce mieszamy w misce z łyżką cukru i cynamonem. Wrzucamy do naczynia wysmarowanego masłem.

 

Pozostałą część zimnego masła łączymy, przy pomocy noża z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką do czasu uzyskania kruszonki. Pomagamy sobie dłońmi, formując kruszonkowe grudki.

 

Gotową kruszonkę wysypujemy na owoce. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-35 min.

 

Zapiekanka powinna się zarumienić. Możemy podawać ją zarówno na zimno i na ciepło.

 

Polecamy dopełnienie jej obłokiem idealnej bitej śmietany ze śmietanki Łaciatej 30% lub 36%.

Powrót
Mlekpol