fbpx

Rozgrzewająca carbonara

Składniki
  • 100g wędzonego boczku
  • jedna mała cebula
  • 250ml śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 żółtka
  • 20g startego sera Jantar
  • szczypta rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • makaron o dowolnej formie według gustu lub nastroju

Dodatki

Posypujemy świeżą bazylią.

Sposób przygotowania

Boczek i cebulę pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy połowę porcji śmietanki Łaciatej 18% i rozmaryn.

Całość dusimy kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając.

Pozostałą część śmietanki Łaciatej 18% łączymy z żółtkami i serem Jantar.

Wlewamy na patelnię. Pamiętajmy, żeby zimną część potrawy najpierw lekko ogrzać kilkoma łyżkami części ciepłej.

Całość trzymamy na małym ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem,

Podajemy ze świeżo ugotowanym al dente, makaronem.

Powrót
Mlekpol