fbpx

Quiche z boczniakami, jarmużem, suszonymi pomidorami

Składniki

QUICHE Z BOCZNIAKAMI, JARMUŻEM, SUSZONYMI POMIDORAMI

 

Porcja na: 4
Czas: 70 minut

 

dodatkowo: forma do tarty o średnicy 22 cm

 

Ciasto:

  • mąka pszenna 250 gramów
  • masło ekstra ekstra Łaciate 150 gramów
  • jajko 1 sztuka
  • oregano 1 łyżeczka

 

Farsz:

  • cebula cukrowa 1 sztuka
  • boczniaki 250 gramów
  • jarmuż 250 gramów (1 opakowanie)
  • oliwa 1 łyżka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • oliwki czarne 100 gramów

 

Masa serowo-jajeczna:

  • jajka 4 sztuki
  • ser mascarpone Mlekpol 200 gramów
  • suszone pomidory paski 2 łyżki

 

Do smaku:

  • sól w młynku
  • pieprz w młynku

 

Do dekoracji:

  • pestki słonecznika 2 łyżki
  • świeży tymianek kilka gałązek
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na tartę. Masło powinno być mocno schłodzone w lodówce. Mąkę, zimne i pokrojone w mniejsze kawałki masło, jajko oraz oregano łączymy w dużej misce i zagniatamy energicznie ręką na jednolitą masę.
  2. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza z opcją góra – dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie układamy na nią wcześniej przygotowane ciasto. Nakłuwamy widelcem, by ciasto w piekarniku „oddychało”. Wstawiamy spód do pieczenia na 10-15 minut.
  3. Cebulę drobno siekamy, boczniaki kroimy na kawałki, jarmuż rozdrabniamy rękami. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli, wsypujemy pieprz ziołowy, dodajemy boczniaki, jarmuż i mieszamy całość. Podsmażamy, aż grzyby puszczą wodę, solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy całość, a następnie wyłączamy palnik.
  4. Przygotowujemy masę serowo – jajeczną. Do dużej miski wbijamy jajka. Dodajemy ser mascarpone, suszone pomidory i mieszamy całość trzepaczką.
  5. Na upieczony spód wykładamy jarmuż i boczniaki. Całość zalewamy masą serowo-jajeczną i posypujemy czarnymi oliwkami. Quiche zapiekamy od 30 do 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  6. Na suchej patelni krótko podprażamy pestki słonecznika, potrząsając nią w trakcie, aby się nie spaliły.

 

Sposób podania:

Quiche podajemy z pestkami słonecznika i gałązkami tymianku do dekoracji.

 

Trik:

Boczniaki mają w sobie dużo wody, dlatego nie musimy kroić ich bardzo drobno – kiedy woda odparuje w garnku, grzyby stracą swoją objętość.

Powrót
Mlekpol