fbpx

Pulpeciki z indyka z serem żółtym

Składniki
 

Czas przygotowania: 40 min

Ilość porcji: 4

Mlekpol: Ser żółty Złoty Mazur, Śmietana 18% Łaciate

 

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa indyka
  • ½ cebuli
  • 1 jajko
  • 5 łyżek otrębów pszennych
  • 2 plasterki sera Złoty Mazur
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki śmietany 18% Łaciate
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1/6 pęczka świeżego szczypiorku

Do smaku: liofilizowana pietruszka, przyprawa do indyka i dań z drobiu

 

Sos:

  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 3 rzodkiewki
  • ½ ogórka
  • 1 pomidor malinowy bez skórki
  • 4-5 liści świeżej bazylii

Do smaku: sól himalajska, pieprz cytrynowy mielony

 

Do dekoracji:  liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania
 

Siekamy cebulę na małe kawałeczki, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie kroimy go na małe kawałeczki, pieczarki siekamy drobniutko. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy przez 2-3 minuty cebulę, czosnek i pieczarki.

 

Mięso wrzucamy do miski, a następnie dodajemy do niego warzywa z patelni. Do składników w misce wbijamy jajka, dosypujemy liofilizowaną pietruszkę, dodajemy śmietanę, otręby oraz mąkę. Całość doprawiamy przyprawą do indyka. Siekamy szczypiorek i dorzucamy go do mięsa. Ser kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do naczynia. Dłonie moczymy wodą, a następnie za pomocą rąk wyrabiamy mięso. Robimy z mięsa kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie delikatnie je uklepujemy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy kotleciki na złoty kolor.

 

Ogórka obieramy, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw robimy z niego tagliatelle, dodając paseczki bezpośrednio do miski. Rzodkiewki ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do dipu. Pomidora kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy warzywo do miski i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Do naszej masy dodajemy ser mascarpone, a następnie całość dosalamy. Kotleciki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Sposób podania: Do miseczki nakładamy dip, a następnie kładziemy ją na talerzu na którym podamy kotleciki, dookoła miseczki układamy mięso. Całość dekorujemy liśćmi bazylii.

 

Wskazówki: Jeżeli Wasze pulpeciki są zbyt tłuste, możemy je odsączyć na ręczniku papierowym.

Powrót
Mlekpol