fbpx

Pstrąg smażony nasklarowanym maśle Łaciate extra

Składniki
  • 1 świeży wypatroszony pstrąg – tuszka
  • 6 – 7 łyżek sklarowanego masła ŁACIATE extra
  • Sól
  • Pieprz
  • Cytryna
  • Natka Pietruszki

 

Dodatki

Potrawę uzupełniamy świeżym pieczywem, naturalnym ryżem lub ziemniakami z wody – z dodatkiem świeżego maśła ŁACIATE extra.

Sposób przygotowania

Pstrąga myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym.

 

Rybę nacieramy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną.

 

Odstawiamy na co najmiej 1 godz. w chłodne miejsce.

 

Na patelni rozgrzewamy skarowane masło ŁACIATE extra. Tłuszcz musi być dokładnie podgrzany. Na gorące masło układamy rybę.  Smażymy na złoty kolor przez parę minut z każdej strony. Następnie na patelnię wsypujemy łyżkę posiekanej natki pietruszki, dodajemy kroplę wody. Patelnię przykrywamy na 2 -3 min. Po zdjęciu pokrywki chwilę odparowujemy potrawę.Rybę posypujemy posiekaną natką pietruszki, ozdabiamy plastrami cytryny.

Powrót
Mlekpol