fbpx

Placuszki z cukinii i twarogu

Składniki

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 30 min.

 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 surowy ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100 g pokruszonego tłustego twarogu Mazurski Smak
  • ½ szklanki oleju rzepakowego

 

Do smaku: sól himalajska, koperek suszony, pieprz ziołowy

 

Dip:

  • 100 g kremowego serka
  • 3 łyżeczki kremu chrzanowego
  • ½ szklanki Maślanki Mrągowskiej
  • 6 rzodkiewek
  • ½ pęczka szczypiorku

 

Dekoracja: świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania

DIP:

W misce dokładnie mieszamy ze sobą serek kremowy i krem chrzanowy. Siekamy pół pęczka szczypiorku, rzodkiewkę trzemy na tarce i dodajemy do składników. Dolewamy do dipu maślankę i całość chłodzimy. 

 

CIASTO:

W jednej misce trzemy na tarce cukinię i doprawiamy solą himalajską, aby puściła wodę. W drugiej misce ścieramy surowego ziemniaka i cebulę. W dłoniach odciskamy płyn z cukinii i dodajemy ją do ziemniaka i cebuli. 2 ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i rozcieramy z solą himalajską, a następnie dodajemy do startych warzyw i przyprawiamy całość suszonym koperkiem. Do masy wbijamy 1 jajko oraz wkruszamy tłusty twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy płatki owsiane, otręby żytnie oraz pieprz ziołowy.

 

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Następnie odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z dipem i odrobiną natki pietruszki.

Powrót
Mlekpol