fbpx

Placki marchewkowe z twarogiem, awokado i jajkiem przepiórczym

Składniki

PLACKI MARCHEWKOWE Z TWAROGIEM, AWOKADO I JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

 

Porcja dla: 4 osób
czas: 30 minut

 

Składniki na placki:

  • marchewka 1 sztuka
  • mąka pszenna 250 g
  • Mleko bez laktozy 2% Mlekpol 250 ml
  • jajka 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy (do smażenia placów)

Dodatki:

  • Twaróg półtłusty bez laktozy Mlekpol 250 g
  • Pieprz cytrynowy mielony 1 łyżeczka
  • Czarnuszka Prymat ½ łyżeczki
  • jogurt naturalny bez laktozy 2 łyżki
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • jajka przepiórcze 4 sztuki
  • masło bez laktozy 1 łyżeczka
  • miękkie awokado 1 sztuka
  • Musztarda sarepska 1 łyżka

Do dekoracji:

  • orzechy laskowe 2 łyżki
  • Czarnuszka Prymat ½ łyżeczki
  • kiełki słonecznika 1 garść

Do smaku:

  • Sól niskosodowa morska w młynku Prymat
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Marchewkę kroimy sposobem julienne, czyli w bardzo cienkie paski.
  2. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia, kurkumę oraz sól. Miksujemy składniki do uzyskania gładkiej masy o konsystencji naleśnikowego ciasta.
  3. Do ciasta dodajemy marchewkę i łyżką mieszamy całość.
  4. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  5. Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pieprz cytrynowy, czarnuszkę oraz jogurt. Solimy i dokładnie mieszamy składniki, a na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  6. Jajka przepiórcze wbijamy kolejno do osobnych małych miseczek. Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi, smażymy jajka sadzone.
  7. Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę oraz obieramy ze skórki, a następnie kroimy
    w cienkie łódeczki.

Sposób podania:
Upieczone placki marchewkowe smarujemy musztardą sarepską i układamy na nich twaróg oraz awokado i przepiórcze jajko sadzone. Danie dekorujemy orzechami laskowymi, czarnuszką i kiełkami słonecznika.

Uwaga: celowo nie podaję ilości oleju do smażenia placków. Zostawiam 4 jajka przepiórcze, bo danie dla 4 osób.

Trik:
Julienne to technika krojenia warzyw w cienkie słupki. Aby przygotować w ten sposób marchewkę, trzeba  użyć bardzo ostrego noża bądź specjalnego noża do julienne (przypomina on obieraczkę do warzyw). W domowych warunkach można również marchewkę wzdłuż „oskrobać” obieraczką do warzyw, a następnie dociąć nożem cienkie słupki.

Powrót
Mlekpol