fbpx

Pascha wielkanocna

Składniki
  • 1 kg twarogu tłustego Mazurski Smak
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła ekstra Łaciate
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 25 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • po 10 dag migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • po 5 dag daktyli i fig
  • 1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania

Twaróg tłusty Mazurski Smak „przekręcamy” przez maszynkę i dodatkowo przecieramy przez sitko. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, małym nożykiem wyjmujemy aromatyczny miąższ. Migdały i rodzynki parzymy. Z migdałów ściągamy skórkę. Bakalie siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Łączymy ze śmietanką Łaciatą 30%. Naczynie z żółtkami i śmietanką ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Zmniejszamy płomień pod garnkiem. Masę z żółtek cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miękkie masło ekstra Łaciate, zmielony i przetarty twaróg tłusty Mazurski Smak, bakalie. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Masę serową przekładamy do czystej doniczki (naczynia o podobnym kształcie) wyścielonej podwójną gazą. Przykrywamy talerzykiem i dodatkowo przyciskamy ciężarkiem np. słoikiem z wodą. Tak przygotowaną paschę odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie deser wyjmujemy i przekładamy na talerz. Pyyycha

Powrót
Mlekpol