fbpx

Muffiny na święta i nie tylko

Składniki

Muffinki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka maślanki Mrągowskiej lub maślanki Milko – naturalnej
  • 5 – 6 łyżek oleju

 

Krem:

  • 200 ml śmietanki Łaciatej 36%
  • 2 łyżki cukru (ewentualnie)
  • 50 ml wrzątku
  • Galaretka owocowa w wybranym kolorze
Sposób przygotowania

Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, cukier i sól – mieszamy.

 

W drugiej misce łączymy mokre składniki: maślankę, jako i olej używając trzepaczki.

 

Obie części – mokrą i suchą – łaczymy, mieszając. Ciasto nakładamy do foremek wypełnionych papilotkami, do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temp. 180 – 200 stopni ok. 20 min. Upieczone muffinki zostawiamy w gorącym piekarniku na ok. 5 min. Następnie wyjmujemy i czekamy aż ostygną.

 

Przygotowujemy krem

 

Schłodzoną śmietankę Łaciatą 36% ubijamy na sztywno. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery – dodajemy cukier.

 

We wrzątku rozpuszczamy galaretkę. To jest niewielka ilość wody, więc galaretkę trzeba wymieszać bardzo dokładnie. Studzimy ją do letniej temperatury. Dodajemy do śmietany.

 

Natychmiast łaczymy – dokładnie mieszamy.

 

Kremem napełniamy szprycą do dekoracji.

 

Dekorujemy muffiny. Smacznego

Powrót
Mlekpol