fbpx

Leniwe z serem, z masłem szałwiowym i pieczonymi warzywami tymiankowe leniwe z pieczonymi warzywami

Składniki

LENIWE Z SEREM, Z MASŁEM SZAŁWIOWYM I PIECZONYMI WARZYWAMI TYMIANKOWE LENIWE Z PIECZONYMI WARZYWAMI

 

Porcja na: 3 osoby
Czas: 40 minut

 

Składniki:

Pieczone warzywa:

  • marchewki 2 sztuki
  • żółta papryka 1 sztuka
  • biała cebula 1 sztuka
  • pomidory koktajlowe 9 sztuk
  • oliwa 1 łyżeczka

Leniwe:

  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • twaróg półtłusty Mazurski Smak Klinek 250 gramów
  • jajko 1 sztuka
  • tymianek 1 łyżeczka

Ziołowa oliwa:

  • oliwa 3 łyżki
  • zioła kuchni polskiej 1 łyżeczka
  • świeża szałwia kilka listków

Do smaku:

  • pieprz cytrynowy ½ łyżeczki
  • sól w młynku

Do podania:

  • Cream fraiche: dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili Mlekpol 3 łyżki
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od pieczonych warzyw. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę na większe kawałki, cebulę w krążki.
    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pokrojone warzywa. Dodajemy także pomidory koktajlowe. Skrapiamy oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym.
    Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika na 25-35 minut.
  2. Przygotowujemy leniwe. Mąkę pszenną dodajemy do mąki ziemniaczanej. Twaróg przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Dodajemy do niego zmieszane mąki, jajko i tymianek. Rękoma zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i z obu rolujemy wałki. Ustawionym pod kątem nożem kroimy kluski. Leniwe ostrożnie wrzucamy do wrzątku, uważając, aby się nie skleiły. Gotujemy do wypłynięcia – od 5 do 7 minut – w zależności od wielkości naszych klusek.
  3. Do przygotowania ziołowej oliwy potrzebujemy mocno rozgrzanej patelni. Wlewamy na nią oliwę, wsypujemy zioła kuchni polskiej i wrzucamy liście szałwii. Podsmażamy krótko i zdejmujemy z ognia.

Sposób podania:
Leniwe polewamy ziołową oliwą. Podajemy z pieczonymi warzywami oraz dipem śmietanowym.

Trik:
Aby ciasto na leniwe przy wyrabianiu nie kleiło się od rąk, możemy podsypać je mąką, albo zwilżać ręce wodą.

Powrót
Mlekpol