fbpx

Lasagne z mieloną wołowiną i grillowanymi warzywami

Składniki

LASAGNE Z MIELONĄ WOŁOWINĄ I GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Porcja dla 6 osób

czas: 1 godzina

 

DODATKOWO: naczynie żaroodporne

 

Składniki:

  • 1 sztuka bakłażana                                                                                                           
  • 1 sztuka cukini                                                                                                            
  • 1 łyżeczka Rozmarynu                                                                                                         
  • 5 łyżek oliwy                                                                                                                
  •  2 sztuki cebuli                                                                                                                
  • 3 ząbki czosnku                                                                                                            
  • 1 łyżeczka Ziół prowansalskich                                                                                        
  • 500 g wołowiny mielonej                                                                                         
  • 1 łyżeczka Suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią                                                   
  • 800 ml passaty pomidorowej                                                                                    
  • 1 opakowanie makaron do lasagne                                                                                      
  • 180 g Creme fraiche dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami Mlekpol  
  • 100 g Sera  Gouda w plastrach Mlekpol                                                              
  • 50 g startego sera Jantar                                                                                                    

 

 

Sposób przygotowania

 

Przygotowanie:

 

  1. Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie plastry. W małej misce łączymy rozmaryn z 2 łyżkami oliwy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plastry warzyw z obu stron.

 

  1. Patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy i rozgrzewamy. Warzywa grillujemy z obu stron i przedkładamy na talerz.

 

  1. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy zioła prowansalskie. Przekładamy cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodajemy mięso mielone. Energicznie je rozdrabniamy. Doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Gdy mięso się usmaży, wlewamy passatę pomidorową, mieszamy całość i smażymy do odparowania wody.

 

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Układamy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ją cienką warstwą dipu śmietanowego. Kolejne warstwy lasagne to: grillowane warzywa, mięso mielone w sosie, makaron, dip śmietanowy, plastry sera gouda. Układamy warstwy, aż naczynie będzie wypełnione. Na górze układamy warstwę sera gouda.

 

  1. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Po 30 minutach lasagne posypujemy tartym serem jantar i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.

 

 

Trik:

Jeśli nie mamy w domu patelni grillowej, możemy upiec warzywa w piekarniku z opcją grilla.

 

Ciężki sos beszamelowy możemy zastąpić lżejszym zamiennikiem. Wystarczy użyć dipu śmietanowego.

 

Sposób podania:

Lasagne można podać bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.

Powrót
Mlekpol