fbpx

Kurczak w sosie musztardowym z ananasem i pieczonymi warzywami

Składniki

KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM Z ANANASEM I PIECZONYMI WARZYWAMI

 

Porcja dla 4 osób
czas:    2 godziny

 

dodatkowo: naczynie żaroodporne

 

Składniki:

  • udka z kurczaka oczyszczone 3 sztuki
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • ananas ½ sztuki
  • Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • Musztarda miodowa 4 łyżeczki
  • sok z pomarańczy z 1 owocu
  • Śmietana Mazurski Smak 12% 200 ml
  • masło 1 łyżka
  • woda 500 ml
  • oliwa 3 łyżki
  • żółta papryka 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • różyczki brokuła 10 sztuk
  • pomidorki cherry 250 g
  • Papryka węgierska 1 łyżeczka
  • Koperek suszony 1 łyżeczka
  • Ser mozzarella kostka Mlekpol 100 g

Do smaku:

  • Sól w młynku
  • Pieprz w młynku

Do podania:

  • natka pietruszki 1 gałązka
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno siekamy. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.
  1. Udka kurczaka solimy i za pomocą pędzelka obtaczamy w papryce słodkiej mielonej.
  1. Przygotowujemy marynatę. Do miski przekładamy musztardę miodową. Pomarańczę rolujemy i wyciskamy z niej sok. Dodajemy go do musztardy, a następnie wlewamy śmietanę. Dokładnie łączymy składniki i obtaczamy udka w kremowej marynacie. Mięso odkładamy na godzinę do lodówki.
  1. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, a następnie roztapiamy w nim masło. Wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Dodajemy ananasa i chwilę dusimy.
  1. Zamarynowane udka przekładamy do garnka z cebulą i ananasem. Dolewamy przy ściance garnka 250 ml wody tak, aby nie uszkodzić marynaty na udkach. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy udka na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy woda odparowała i w razie potrzeby dolewamy więcej.
  1. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Papryki kroimy w słupki. W naczyniu żaroodpornym układamy papryki, różyczki brokuła i pomidorki cherry. Solimy i pieprzymy warzywa, doprawiamy koperkiem suszonym i skrapiamy pozostałą oliwą. Warzywa pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  1. Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. Warzywa posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5 minut.

Sposób podania:

Udka w musztardowym sosie podajemy z zapieczonymi z mozzarellą warzywami. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Trik:

Jak łatwo obrać ananasa? Wystarczy ostrym nożem odkroić górę i dół, a następnie po okręgu wszystkie boki.

 

Powrót
Mlekpol