fbpx

Jagodowa uczta pod mlecznym obłokiem

Składniki

Składniki ciasta:

  • 250- 300 g mąki pszennej
  • 150- 200 ml wrzącej wody
  • 30 g masła ekstra Łaciate
  • Szczypta soli

 

Składniki farszu:

  • 200-250 g jagód
  • 1 – 2 łyżki cukru (może być trzcinowy)
  • Ewentualnie 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Dopełnienie/ do wyboru:

    Śmietanka Łaciata18% /śmietana 22% Mazurski Smak/ jogurt gęsty naturalny MLEKPOL/ jogurt Grecki MLEKPOL

Sposób przygotowania

Masło Łaciate ekstra roztapiamy. Przygotowujemy ciasto na pierogi – na blacie lub stolnicy łączymy jego składniki. Dokładnie zagniatamy tak aby powstało gładkie ciasto. Odkładamy do szklanej miski na ok. 30 min. Miskę przykrywamy czystą ściereczką.

 

Jagody myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy na sicie. Przekładamy do naczynia, dosypujemy cukier, ewentualnie mąkę ziemniaczaną.

 

Kiedy ciasto „odpocznie” odrywamy niewielkie części, które rozwałkowujemy na cienkie placki. Szklanką wycinamy kółka.

 

Na ich środek nakładamy jagodowy farsz. Trzeba pamiętać aby nie nałożyć go za dużo-wtedy nie zlepią nam się brzegi pieroga.

 

Ulepione pierogi układamy na oprószonym mąką blacie lub stolnicy i przykrywamy czystą ściereczką. Czynność powtarzamy – do wyczerpania ciasta 😉

 

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Uzupełniamy ją szczyptą soli i łyżeczką oleju. Na mocno wrząca wodę partiami wrzucamy pierogi. Kiedy zaczną wypływać odliczamy ok. 2 min i zaczynamy wyjmować łyżką cedzakową pierogi. Układamy je na talerz.

 

Pierogi z jagodami możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

 

Idealnym dopełnieniem dania jest mleczny obłok, który stworzy słodka śmietanka Łaciata 18%. Dla osób lubiących bardziej kwaśny smak polecamy śmietanę Mazurski Smak 22% jogurt Grecki MLEKPOL lub jogurt gęsty naturalny MLEKPOL.

Powrót
Mlekpol