fbpx

Kalafior w panko z sosem serowym

Składniki

Ilość porcji: 2-3

Czas przygotowania: 30 min.

 

 

Składniki:

  • 1 kalafior podzielony na różyczki jednakowej wielkości
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki panierki panko
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia

 

Sos:

  • 1 serek homogenizowany naturalny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 suszone pomidory w oleju z ziołami
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku

 

Do smaku: kurkuma mielona, pieprz ziołowy mielony, sól morska

Dekoracja: listki bazylii

Sposób przygotowania

SOS:

2 ząbki czosnku miażdżymy i siekamy. Pół czerwonej cebuli kroimy w drobną kostkę, siekamy także 4 suszone pomidory w oleju z ziołami. Pokrojone warzywa mieszamy w misce, a następnie dodajemy opakowanie serka homogenizowanego naturalnego i doprawiamy solą morską. Na koniec dodajemy  3 łyżki śmietany 18%, mieszamy i schładzamy w lodówce.

 

PANIERKA:

Przygotowujemy 3 miski.

W jednej mieszamy 2 szklanki mąki pszennej z 2 łyżkami kurkumy. W drugiej roztrzepujemy 3 jajka i przyprawiamy je 2 łyżeczkami pieprzu ziołowego, a w trzeciej łączymy 2 szklanki panko z łyżką białego sezamu.

 

KALAFIOR:

W garnku zagotowujemy wodę z solą morską. Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 10 minut (nie do miękkości), a następnie studzimy.

 

W garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego. Ostudzone różyczki kalafiora panierujemy kolejno w mące, jajku i panko, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu. Usmażonego kalafiora odsączamy na ręczniku papierowym.

 

 Kulki kalafiora serwujemy z miseczką sosu, ozdobioną listkami bazylii.

Powrót
Mlekpol