fbpx

Halibut z koprem włoskim i ziemniakami

Składniki

HALIBUT Z KOPREM WŁOSKIM I ZIEMNIAKAMI

 

Porcja na: 3 osoby
Czas: 30 minut

 

Składniki:

  • filety halibuta bez skóry 2 sztuki
  • młode ziemniaki 400 gramów
  • cebula cukrowa 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa 2 łyżki
  • cząber 1 łyżeczka
  • bulwa kopru włoskiego ½ sztuki
  • wywar warzywny 200 mililitrów
  • pieprz biały mielony 1/3 łyżeczki
  • śmietanka pasteryzowana 30% Łaciata 200 ml
  • kapary 2 łyżki
  • musztarda czeska 3 łyżki
  • świeży koperek ½ natki
  • ser mozzarella Mlekpol 100 gramów

Do smaku:

  • sól w młynku

Do dekoracji:

  • cytryna 1 sztuka
  • sałata rzymska 1 sztuka
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od ziemniaków, które będziemy gotować ze skórką, dlatego należy dokładnie je umyć. Ziemniaki wkładamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy kilka minut, aby były dość twarde i się nie rozpadały, a następnie odcedzamy i studzimy.
  2. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przekładamy na nią posiekane składniki. Dodajemy cząber i mieszamy, aż cebula się zeszkli.
  3. Bulwę kopru włoskiego kroimy w cienkie plastry i dodajemy na patelnię z cebulą. Wlewamy wywar, solimy i doprawiamy pieprzem białym, a następnie mieszamy całość i dusimy na małym ogniu, aż bulwa kopru włoskiego zmięknie.
  4. Wlewamy śmietankę, mieszamy całość. W międzyczasie ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy na duże talarki, a następnie dodajemy do sosu. Wsypujemy także kapary i całość dokładnie mieszamy. Po chwili dokładamy musztardę i doprowadzamy sos do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
  5. Halibuta myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Delikatnie układamy rybę na gorącym sosie i przykrywamy patelnię pokrywką. Wyłączmy palnik. Ryba potrzebuje ok. 5 minut, aby ugotować się na parującym sosie.
  6. Siekamy koperek, cytrynę kroimy w ćwiartki.
  7. Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. 1/3 odkładamy do dekoracji, a pozostałym serem posypujemy rybę w sosie. Dodajemy także połowę posiekanego wcześniej koperku. Pozostawiamy danie bez przykrycia do czasu, ale ser się roztopi.

 

Sposób podania:
Rybę w sosie z ziemniakami podajemy na liściach sałaty. Każdą porcję posypujemy mozzarellą, dekorujemy koperkiem i ćwiartką cytryny.

Trik:
Używając w przepisie 30% śmietanki, nie musimy jej wcześniej hartować. To szybkie i wygodne rozwiązanie.

Powrót
Mlekpol