fbpx

Gulasz z pieczonych batatów z ciecierzycą i szafranem

Składniki

GULASZ Z PIECZONYCH BATATÓW Z CIECIERZYCĄ I SZAFRANEM

 

Porcja dla  osób: 4 osób
czas: 45 minut

  

Składniki:

 gulasz:

  • duży batat 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • papryczki chili 2 sztuki
  • czosnek 2 sztuki
  • imbir 1 cm
  • kalafior 200 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • Przyprawa curry 1 łyżeczka
  • wywar z warzyw 500 ml
  • marchewka 1 sztuka
  • Szafran nitki 5 sztuk
  • Papryka wędzona Prymat ½ łyżeczki
  • pomidory krojone z puszki 400 ml

grzanki:

  • chleb 6 kromek
  • ser plastry Królewski z Kolna Mlekpol 6 plastrów
  • Papryka wędzona Prymat ½ łyżeczki

dip:

  • świeża kolendra  kilka listków
  • natka pietruszki kilka listków
  • świeża mięta kilka listków
  • Śmietana 12% Mazurski Smak 100 ml
  • serek śmietankowy naturalny 200 g
  • sok z limonki z ½ owocu

do smaku:

  • sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista

Do podania:

  • świeża kolendra kilka listków
  • natka pietruszki kilka listków
  • świeża mięta kilka listków
  • limonka 2 sztuki

Składniki na wywar z jarzyn:

  • marchewka 3 sztuki
  • łodyga selera naciowego 2 sztuki
  • liście kapusty 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • por ½ sztuki
  • bulwa selera ¼ sztuki
  • korzeń pietruszki 3 sztuki
  • natka pietruszki 1 sztuka
  • Ziele angielskie Prymat 4 sztuki
  • Liść laurowy Prymat 4 sztuki
  • zimna woda 3 litry
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

  1. Batata obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę i papryczki chili drobno siekamy, czosnek miażdżymy praską, a imbir trzemy na tarce. Umytego kalafiora dzielimy na różyczki.
  2. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir oraz papryczki chili. Mieszamy i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy przyprawę curry, a następnie bataty. Dolewamy połowę porcji wywaru z jarzyn, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
  3. Marchewkę kroimy w cienkie talarki i dorzucamy do garnka.
  4. Szafran wkładamy do małej miski i zalewamy 2 łyżkami bulionu warzywnego. Po chwili, gdy szafran uwolni aromat, dodajemy go wraz z bulionem do gulaszu. Dolewamy pozostałą część bulionu oraz dokładamy różyczki kalafiora i wsypujemy paprykę wędzoną. Dusimy kilka minut.
  5. W międzyczasie robimy grzanki. Na kromkach chleba układamy plasterki sera i posypujemy wędzoną papryką. Grzanki zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera. Temperatura to 180 stopni Celsjusza, z ustawioną opcją grill.
  6. Do gulaszu dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy gulasz do wrzenia i ściągamy z ognia.
  7. Przygotowujemy dip. Drobno siekamy zioła (kolendrę, pietruszkę, miętę) i łączymy w misce ze śmietaną, serkiem oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą i mieszamy wszystkie składniki dipu.

Sposób podania:
Gulasz z batatami i kalafiorem dekorujemy świeżymi ziołami i ćwiartką limonki. Danie podajemy ze śmietankowym dipem i grzankami z serem.

Powrót
Mlekpol