fbpx

Frittata z wędliną i serem

Składniki

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina

 

 

Składniki:

  • 100 g kiełbasy wiejskiej
  • 100 g boczku
  • 4 plastry żółtego sera gouda Mlekpol
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ugotowana marchewka
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mleka 3,2%

 

Dip:

  • 200 g naturalnego serka homogenizowanego Mlekpol
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 filety anchois
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 4 rzodkiewki
  • ½ cebuli

 

 

Do smaku: biały pieprz, przyprawa do ziemniaków, cząber

Sposób przygotowania

Siekamy czosnek, cebulę, kiełbasę i boczek. W plastry kroimy ugotowane ziemniaki oraz ugotowaną marchewkę. Na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, a następnie dodajemy kiełbasę. Podsmażamy chwilę i dodajemy czosnek, cebulę, ziemniaki oraz marchewkę. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków i frytek.

Jajka wbijamy do miski, po rozkłóceniu mieszamy je z mlekiem oraz suszonym cząbrem. Tak przygotowaną masą zalewamy zawartość patelni i podsmażamy parę minut na małym ogniu, aż jajko po bokach patelni się zetnie. Na wierzchu dania układamy plastry sera gouda i wstawiamy patelnię do nagrzanego do temperatury 160-170 stopni piekarnika na 30 minut.

 

DIP:

Siekamy i rozgniatamy ząbki czosnku, kroimy pół cebuli w kostkę, siekamy filety anchois oraz garść szczypiorku. Rzodkiewki trzemy na tarce. Naturalny serek homogenizowany dodajemy do miski, dodajemy do niego przygotowaną wcześniej rzodkiewkę, szczypiorek, posiekane anchois, cebulę i czosnek. Całość przyprawiamy białym pieprzem mielonym i dokładnie mieszamy.

 

Podanie:

Frittatę kroimy na 4 części, podajemy z miseczką dipu.

Powrót
Mlekpol