fbpx

Idealna na zimowe wieczory, energetyczna zdrowa zupa z łososiem

Składniki
  • 2 filety Łososia – ok. 600 g.(łącznie)
  • Średniej wielkości marchewka
  • Pietruszka korzeń
  • 1-2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 małe ząbki czosnku lub jeden większy
  • ½ czerwonej papryki lub 1 mini papryka czerwona
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • 1,5-2 litra/y wody
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • koperek świeży, mrożony lub suszony lub/i natka pietruszki świeża
  • parę ziarenek kolendry
  • 1 łyżka stołowa masła ekstra Łaciate
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania

Warzywa obieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie, oprócz czosnku kroimy w dość grubą kostkę. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy 1 łyżkę stołową masła ekstra Łaciate. Na rozpuszczone masło wrzucamy warzywa, wciskamy czosnek. Całość mieszamy, bardzo uważamy aby produkty nie przypaliły się na maśle.

 

Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy. Całość zalewamy wodą. Dopełniamy 200 mililitrami śmietanki Łaciatej 18%. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. Gotujemy przez ok. 20 min. W tym czasie przygotowujemy rybę do zupy. Filety oprawiamy ze skóry. Łososia kroimy w paski, nie za cienkie. Tak przygotowaną rybę dorzucamy do gotującej się zupy. Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta uzupełniamy ją wodą. Po ok. 6-8 min. zupę próbujemy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem, dopełniamy kleksem śmietanki Łaciatej 18%, świeżo mielonym pieprzem, paroma ziarenkami kolendry i garścią zieleniny(koperek, natka).

Powrót
Mlekpol