fbpx

Duszona wołowina po meksykańsku z warzywami i śmietanowym dipem

Składniki

DUSZONA WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU Z WARZYWAMI I ŚMIETANOWYM DIPEM

 

Porcja na 6 osób
czas: 1,5 godziny

 

Składniki:

duszona wołowina:

  • wołowina gulaszowa 700 g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • Musztarda jalapeno 3 łyżki
  • miód wielokwiatowy 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona 1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka
  • papryczka chili 2 sztuki
  • oliwa 2 łyżki
  • wywar z jarzyn 1 l
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • żółta papryka 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • ziemniaki 4 sztuki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • Kmin rzymski 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • Passata pomidorowa 400 g
  • czarna fasola 200 g
  • kukurydza z puszki 200 g
  • Serek śmietankowy puszysty meksykański Łaciaty 3 łyżki

Do smaku:

  • Sól w młynku Prymat
  • Pieprz w młynku Prymat

dip z warzywami:

  • seler naciowy 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • Cream fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili Mlekpol 1 opakowanie

do dekoracji:

  • limonka 1 sztuka
  • kolendra 1/2 pęczka

Składniki na bulion:

  • marchewka 3 sztuki
  • łodyga selera naciowego 2 sztuki
  • liście kapusty 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • por ½ sztuki
  • bulwa selera ¼ sztuki
  • korzeń pietruszki 3 sztuki
  • natka pietruszki 1 sztuka
  • Ziele angielskie 4 sztuki
  • Liść laurowy 4 sztuki
  • zimna woda 3 litry
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Gotujemy również czarną fasolę. Moczymy ją całą noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez godzinę. Pod koniec gotowania solimy.

  1. Cebulę drobno siekamy, ząbki czosnku kroimy w plastry.
  2. Wołowinę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy musztardę jalapeno, miód oraz paprykę wędzoną suszoną. Całość mieszamy. Mięso marynujemy w lodówce przez 15 minut.
  3. W moździerzu tłuczemy pieprz kolorowy ziarnisty. Dorzucamy papryczki chilli i ząbek czosnku. Ucieramy składniki do uzyskania pasty.
  4. Rozgrzewamy garnek z oliwą. Dodajemy pastę i równomiernie ją rozprowadzamy na oliwie. Wrzucamy cebulę oraz czosnek i energicznie mieszamy. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy zamarynowane mięso i ponownie mieszamy. Smażymy, a gdy mięso się zetnie, dolewamy połowę wywaru z jarzyn i dusimy pod przykryciem przez godzinę. W trakcie będziemy dodawać kolejne składniki.
  5. Kroimy papryki w dużą kostkę, marchewkę w cienkie plasterki, ziemniaki w drobną kostkę.
  6. Do garnka z mięsem przekładamy ziemniaki, dodajemy sos sojowy. Gdy ziemniaki zmiękną, dorzucamy paprykę z marchewką. Doprawiamy kminem rzymskim i papryką słodką. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i w razie potrzeby dolewamy pozostały wywar. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną czarną fasolę i kukurydzę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie zagotowujemy całość. Na koniec dodajemy serek śmietankowy, całość mieszamy i zdejmujemy z palnika.
  7. Gdy wołowina się dusi, przygotowujemy warzywa do dipu. Łodygę selera naciowego łamiemy na pół, pozbywamy się łyka i kroimy w cienkie słupki. Marchewkę obieramy i również kroimy w słupki.

Sposób podania:
Duszoną wołowinę z warzywami po meksykańsku podajemy ze świeżymi warzywami i dipem śmietanowym. Danie dekorujemy limonką i posiekaną kolendrą.

Trik:
Limonki i kolendry nie dodaje się w trakcie gotowania, ale na sam koniec. Inaczej całość nabierze gorzkawego, nieprzyjemnego posmaku.

Powrót
Mlekpol