fbpx

Domowy budyń dla całej rodziny

Składniki
  • 1 litr mleka ŁACIATE 2% lub 3,2%
  • Łyżeczka masła ekstra ŁACIATE
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności jakiej gęstości budyń lubimy)
  • Tabliczka czekolady o 60 – 70% zawartości kakao
  • Śmietanka ŁACIATA 36% do ubijania
  • Domowa konfitura

 

Dodatki:

Deser dekorujemy ubitą śmietaną ŁACIATĄ 36% i domową konfiturą

Sposób przygotowania

3/4 litra mleka ŁACIATE przelewamy do rondla, podgrzewamy na małym ogniu, dosypując cukier

 

W osobnym garnku rozpuszczamy, w kąpieli wodnej, pokruszoną czekoladę

 

Do czekolady dodajemy masło ekstra ŁACIATE

 

Gdy czekolada rozpuści się, do gładkiej czekoladowej masy porcjami dodajemy ciepłe mleko.

 

Ciągle mieszamy, garnek z czekoladą połączoną z mlekiem stawiamy na małym ogniu

 

W 1/4 litra zimnego mleka ŁACIATE rozpuszczamy mąkę

 

Zanim wlejemy zawartość szklanki do garnka musimy „ogrzać” zimne mleko z mąką dodając małymi porcjami ciepłą część deseru (parę łyżek)

 

Wlewamy mleko z mąką do części mleka z czekoladą. Cały czas mieszamy ! Masa powinna gęstnieć. Kiedy budyń zacznie się gotować po chwili zdejmujemy garnek z ognia – przelewamy do salaterki bądź pucharków.

Powrót
Mlekpol