Deser z mascarpone i owocami

Składniki
  • 3 zimne żółtka
  • 40 g cukier puder (zamiennie cukier trzcinowy, miód)
  • 500 ml dobrze schłodzonego sera mascarpone
  • 1 – 2 łyżki śmietanki 36%
  • 1/3 kostki masła
  • 150 g truskawek (zamiennie owoce sezonowe, jabłko, gruszka)
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 10 sztuk herbatników czekoladowych (zamiennie herbatniki waniliowe, bezy, biszkopty, makaroniki)
  • 50 ml likieru kawowego (zamiennie kakao, kawa)

 

Dekoracja:

  • 100 g czerwonej porzeczki
  • świeże liście mięty

 

Do smaku:

Cukier z prawdziwą wanilią, Chili pieprz cayenne mielone, Przyprawa do kawy i deserów

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z czteroma łyżkami cukru pudru (miksujemy mikserem – przygotowanie klasycznego „kogel-mogel”). Dodajemy mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią oraz odrobinę śmietanki. Ponownie miksujemy. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia na 15-20 min.

 

Karmelizowane Owoce:

Na lekko rozgrzaną patelnię dodajemy masło, aby spokojnie się roztapiało (baza karmelizowanych owoców). W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Pozbywamy się szypułek. Duże truskawki kroimy na ćwiartki, małe na połówki. Do roztopionego masła dodajemy truskawki oraz borówki. Posypujemy łyżką cukru pudru (zamiennie możemy użyć cukier trzcinowy lub miód). Dodajemy chili pieprz cayenne. Delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, aby owoce się schłodziły.

 

Maczanka:

Do miski wlewamy likier kawowy. Dodajemy przyprawę do kawy i deserów. Herbatniki moczymy w likierze kawowym i wykładamy do miseczek (można użyć zamiennie pucharków), polewamy dodatkowo 1 łyżeczką likieru.

 

Podanie:

Do każdej z miseczek dodajemy na krakersy po dwie duże łyżki schłodzonego kremu. Następnie dodajemy po dwie łyżki karmelizowanych owoców z patelni (owoce muszą być schłodzone, a krem zimny!). Czynność powtarzamy tworząc warstwy. Dekorujemy gałązką czerwonych porzeczek oraz listkami świeżej mięty.

Powrót
Mlekpol