Ciasto marchewkowe z kremem z serka śmietankowego

Składniki
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Garść posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

 

Składniki na polewę:

  • 125 g serka śmietankowego Łaciatego naturalnego
  • 50 g masła Łaciatego Extra
  • 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dolać olej ciągle ubijając. Do masy dodać marchewkę oraz orzechy. Stopniowo wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Wymieszać dokładnie i wylać na tortownicę. Piec przez godzinę w temperaturze 150 stopni.
W międzyczasie przygotować polewę. Wszystkie składniki ubić na jednolitą masę. Odstawić do lodówki. Gdy ciasto będzie gotowe i przestudzone, przekroić je w poprzek. Połową masy przełożyć ciasto, a połową posmarować wierzch. Gotowe!
 
 

 

Powrót
Mlekpol