fbpx

Ciasteczka owsiane z owocami

Składniki

Ilość porcji: 20 szt.

Czas przygotowania: 40 min.

 

Składniki:

  • ¾ kostki miękkiego masła Łaciatego Ekstra
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietanki 30% Łaciatej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • Skórka z ½ sparzonej pomarańczy
  • ½ szklanki suszonych wiśni
  • Tabliczka białej czekolady
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • ½ szklanki malin
  • ½ szklanki jeżyn

 

Do smaku: cynamon mielony, cukier z prawdziwą wanilią

Dekoracja: cukier puder, listki mięty

Sposób przygotowania

4 żółtka miksujemy z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami cukru trzcinowego, a następnie dodajemy ¾ kostki masła w temperaturze pokojowej i ponownie miksujemy.

2 szklanki płatków owsianych prażymy na suchej patelni.

W misce łączymy suche składniki: uprażone płatki owsiane, łyżkę sody oczyszczonej, 2 szklanki mąki pszennej oraz 2 łyżeczki cynamonu.

Siekamy pół szklanki suszonych wiśni oraz tabliczkę białej czekolady. Z wyszorowanej połówki pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystko wrzucamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, a następnie całość dodajemy do wcześniej przygotowanej masy jajecznej i dolewamy 3 łyżki śmietanki 30%. Po dokładnym wymieszaniu, z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy, tworząc ciasteczka. Te układamy na pokrytej pergaminem blasze i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Na patelni rozgrzewamy pół szklanki syropu klonowego, do którego wrzucamy po pół szklanki malin i jeżyn oraz łyżeczkę cukru z wanilią. Karmelizujemy owoce.

Ciasteczka układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem. Serwujemy z miseczką owoców, które dekorujemy miętą.

Powrót
Mlekpol