fbpx

Chłodnik ogórkowy

Składniki
  • 400 ml kefiru Milko lub mleka zsiadłego Mlekpol
  • 2 średniej wielkości ogórki sałatkowe
  • 2-4 ogórki małosolne (2- dniowe)1 pęczek koperku
  • 200 ml śmietany 22% Mazurski Smak lub jogurtu Greckiego Mlekpol
  • Sok z połowy małej cytryny
  • Ewentualnie 2 małe ząbki czosnku
  • Pęczek koperku
  • 3 jajka
  • Sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo. Ogórki sałatkowe obieramy, kroimy w kostkę lub słupki. Oprószamy solą, dociskamy spodkiem tak aby ogórek puścił wodę, którą odlejemy przed dorzuceniem do chłodnika.

 

Ogórki małosolne ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek myjemy, osuszamy, siekamy.

 

Kefir Milko lub mleko zsiadłe MLEKPOL roztrzepujemy w naczyniu ze śmietaną Mazurski Smak 22% lub jogurtem Greckim MLEKPOL. Dodajemy sok z połowy małej cytryny. Dorzucamy odsączone ogórki sałatkowe i starte ogórki małosolne. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy koperek. Osoby lubiące potrawy bardziej pikantne mogą wcisnąć do chłodnika 2 małe ząbki czosnku. Jeśli zupa jest za gęsta dopełniamy ją zimną (przegotowaną lub mineralną niegazowaną) wodą.

 

Całość dokładnie mieszamy.

 

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. Podajemy z jajkiem na twardo.

Powrót
Mlekpol