Bułki śniadaniowe

Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml letniego mleka Łaciatego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml letniej wody
Sposób przygotowania

Składniki suche zmieszać ze sobą (jeżeli używamy drożdży świeżych, to dodajemy je w następnym etapie rozpuszczone w wodzie). Dodać mokre składniki. Ciasto wyrabiać, aby było elastyczne (jeżeli będzie się kleić, to dodać więcej mąki). Odstawić do wyrośnięcia (około 1,5 godziny) w misce przykrytej ściereczką. Po tym czasie ciasto delikatnie kilka razy zagnieść i podzielić je na 10 części. Z każdej części uformować kulę. Gotowe kule układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekać 0,5 godziny i po tym czasie zrobić wgłębienie np. nieostrą stroną noża lub końcem drewnianej łyżki. Piec około 12-15 minut aż się zarumienią w temperaturze 230 stopni. Gotowe! Smacznego!

 
Powrót
Mlekpol