Bananowe racuszki z chia

Składniki

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 min.

 

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ szklanki Maślanki Mrągowskiej
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • Olej rzepakowy do smażenia

 

Serek:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g twarogu

 

Dekoracja: listki mięty, cukier puder, syrop klonowy, owoce (figi, melon, papaja, ananas)

Sposób przygotowania

RACUSZKI:

 

Banana obieramy i kroimy na plasterki. Sprawdzamy świeżość jajek w oddzielnej miseczce. Do blendera kielichowego dodajemy banana, jajka, 2 łyżki nasion chia i maślankę. Masę doprawiamy przyprawą do kaw i deserów, dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, łyżeczkę sody. Całość blendujemy.

 

Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego i smażymy dowolnej wielkości racuszki.

 

 

SEREK:

 

Twaróg półtłusty rozdrabniamy w misce widelcem, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym oraz łyżką cukru ze skórką cytryny.

 

 

PODANIE:

 

Świeże figi kroimy na małe cząstki. Ananasa obieramy, wycinamy środki i kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a następnie kroimy w ćwiartki. Papaję obieramy, usuwamy łyżeczką nasiona i kroimy w kosteczkę. Racuszki układamy na talerzu, na wierzch nakładamy serek oraz pokrojone w cząstki owoce (papaję, melon, ananas, figi). Całość polewamy syropem klonowym, oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Powrót
Mlekpol