fbpx

Bajeczne słodkie naleśniki na leniwe wiosenne i letnie podwieczorki

Składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej/ uniwersalnej
  • 1 szklanka mleka Łaciate o dowolnej zawartości tłuszczu (od 0 do 3,8%)
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła ekstra Łaciate

 

Farsz:

  • 500g twarogu półtłustego Mazurski Smak lub Twarogu bez laktozy Mlekpol
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • miękkie owoce sezonowe
  • Śmietanka Łaciata 18% lub jogurt grecki Mlekpol

 

Dodatki

Największą popularnością cieszą się te z wędliną, łososiem czy pasztetem. Do nich, jako bazę polecamy masło ekstra Łaciate oraz nasze serki do smarowania Łaciate i serki topione w bogatej gaamie smakowej.

Sposób przygotowania

Dla tych, którzy chcą zaabłysnąć i zachwycić swoich gości proponujemy własnoręcznie przyrządzone pasty do kanapek, na bazie twarogu lub naturalnego serka Łaciatego do smarowania.

Twaróg rozgniatamy widelcem lub mielimy

Szprotki odsączamy z zalewy (oleju)

Cebulkę / szczypiorek drobno siekamy

Odsączone szprotki rozdrabniamy np. rozgniatamy widelcem.

Wszystko mieszamy – doprawiamy kroplą soku z cytryny, ketchupem, solą i pieprzem, szczyptą cukru do smaku

Gotową pastę wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy ok. 30 min. przed podaniem.

Powrót
Mlekpol