Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL z Grajewa wprowadziła nowe produkty do polskich sklepów.
Rozmowa z Ewą Gromadzką, kierownikiem Marketingu SM MLEKPOL w Grajewie.
Pod koniec maja na półkach sklepowych pojawi się kolejny wyrób Mlekpolu pod marką Łaciate. Co to będzie?
Będą to Łaciate śmietany naturalne. Powstały z najwyższej klasy śmietanki z dodatkiem żywych kultury bakterii mlekowych. To cały skład, tylko dwa komponenty. Są delikatne, organicznie ukwaszone. Mają tradycyjny smak polskiej, wiejskiej śmietany, który konsumenci pamiętają z dzieciństwa. Śmietany Łaciate stanowią idealne dopełnienie potraw gorących: zup czy sosów, jak i tych typowo letnich jak chłodniki, dipy do dań z grilla czy placuszki z warzyw sezonowych.
Ile wariantów tłuszczowych Śmietan Łaciatych pojawi się w sklepach.
Wprowadzamy śmietany w trzech wariantach tłuszczowych: 12%, 18% i 22%. Wszystkie będą dostępne w kubkach o dwóch pojemnościach: 180 g i 330 g.
Kolejną nowością Spółdzielni z Grajewa jest serek homogenizowany Rolmlecz, tym razem z czekoladą. Czy zastąpi kultowy „serek z krówką” o smaku waniliowym?
Tego serka nic nie zastąpi, nie taki jest nasz cel. Rozszerzamy paletę smaków. Serek homogenizowany Rolmlecz z czekoladą, jak pozostałe z tej kategorii, ma prosty naturalny skład. Nie zawiera barwników ani substancji zagęszczających. Kremowa konsystencja serka wzbogacona smakiem i aromatem czekolady to nasza propozycja na zdrowy deser, przekąskę czy bazę serników czekoladowych. Serek homogenizowany Rolmlecz z czekoladą podany jest w wygodnych kubeczkach o pojemności 150 g i 200 g.
To nie jedyne nowości w portfolio SM MLEKPOL. Na rynek weszły także mleko, twarożek wiejski i sery dojrzewające – bez laktozy. Mlekpol rozszerzył paletę produktów dla osób nie tolerujących cukru mlecznego.
W 2016 r. wprowadziliśmy pierwsze bezlaktozowe wyroby: jogurty pitne Łaciate w trzech letnich, mocno owocowych smakach oraz twarogi MLEKPOL bez laktozy w trzech wariantach tłuszczowych. W związku z zainteresowaniem części konsumentów produktami mleczarskimi pozbawionymi laktozy a zachowującymi pełne właściwości prozdrowotne mleka, postanowiliśmy rozbudować ten segment naszej produkcji.
W sklepach są dostępne: mleko Bez laktozy MLEKPOL, w dwóch wariantach tłuszczowych: 1,5% i
3,5%, twarożki wiejskie Bez laktozy MLEKPOL w miseczkach o pojemności 200 g, oraz sery dojrzewające Bez laktozy MLEKPOL: Edam, Złoty Mazur i Gouda w plastrach w opakowaniach familijnych, 1 kg.
Jeszcze tego lata mają się pojawić także nowe smaki jogurtów Milko. Czy MLEKPOL zaskoczy konsumentów?
Mam nadzieję. MILKO to bardzo popularna wśród konsumentów linia napojów fermentowanych. Adresujemy ją do osób zainteresowanych racjonalnym odżywianiem i aktywnym spędzaniem czasu. Nowości w gamie MILKO to odpowiedź na sugestie klientów, ceniących czynny wypoczynek i naturalne menu. Tyle teraz, więcej szczegółów już niebawem.