fbpx

Zupa kurkowa z boczkiem i koperkiem

Składniki

ZUPA KURKOWA Z BOCZKIEM I KOPERKIEM

 

Porcja na: 6 osób
Czas: 45 min

 

dodatkowo – małe naczynia żaroodporne (na każdą porcję zupy)

 

Składniki:

  • boczek w kostce 100 gramów
  • ziele angielskie całe 3 ziarna
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • kurki 500 gramów
  • kurkuma ½ łyżeczki
  • wywar warzywny 2 litry
  • liść laurowy 5 sztuk
  • marchewka 1 sztuka
  • ziemniaki 3 sztuki
  • sól morska jodowana gruboziarnista ½ łyżki
  • natka koperku 1 pęczek
  • serek śmietankowy puszysty naturalny Łaciaty 150 gramów
  • ser żółty salami Mlekpol 150 gramów

 

Do dekoracji:

  • rozmaryn kilka gałązek
  • mięta kilka listków
  • szałwia kilka listków
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka, w którym będziemy przygotowywać zupę, przekładamy boczek, wsypujemy ziele angielskie i chwilę podsmażamy, często mieszając.
  2. Gdy boczek się podsmaża, drobno siekamy cebulę i wrzucamy ją go garnka. Ząbki czosnku miażdżymy nożem i również dodajemy do boczku. Mieszamy, wsypujemy oczyszczone kurki, kurkumę i zalewamy całość wywarem warzywnym. Dodajemy także liście laurowe.
  3. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie dodajemy warzywa do zupy, solimy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  4. Drobno siekamy koperek.
  5. Zagęszczamy zupę serkiem naturalnym, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy koperek.
  6. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Zupę nalewamy do małych naczyń żaroodpornych. Każdą porcję przykrywamy dwoma plastrami żółtego sera. Zupę wstawiamy na 5 – 10 minut do piekarnika, aż ser się rozpuści.

 

Sposób podania:

Zupę podajemy udekorowaną ziołami.

 

Trik:

Zupę kurkową możemy przygotować zarówno w sezonie na kurki, jak I poza nim. Jeśli nie mamy świeżych, użyjmy mrożonych grzybów.
Aby oczyścić kurki, wystarczy namoczyć je w wodzie z solą.

Powrót
Mlekpol