KREMOWY ŁOSOŚ PO TOSKAŃSKU Z KREWETKAMI
Porcja na: 2-4 osoby
Czas: 30 minut
Składniki:
- filety z łososia bez skóry 4 sztuki po 50 gramów
- krewetki szare bez pancerzy 16/20 500 gramów
- makaron tagliatelle 400 gramów
- cebula biała 1 sztuka
- oliwa 2 łyżki
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka
- liście szpinaku 3 garści
- wino białe wytrawne 150 mililitrów
- śmietana 18% Łaciata 4 łyżki
- ser mozzarella tarty Mlekpol 80 gramów
Do smaku:
- sól alpejska warzona jodowana drobnoziarnista
- pieprz ziołowy
Do podania:
- natka pietruszki ½ pęczka
- tymianek świeży kilka gałązek
- cytryna ½ sztuki
Przygotowanie:
- Łososia i krewetki wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na blat – powinny być w temperaturze pokojowej. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Filety z łososia i krewetki oprószamy solą. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
- Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Przekładamy na nią cebulę oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, a następnie mieszamy i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy krótko. Wrzucamy szpinak i wlewamy wino, a także wsypujemy pieprz ziołowy. Ponownie mieszamy zawartość patelni. Śmietanę hartujemy wodą z gotowania makaronu. Kiedy liście szpinaku lekko zwiędną, wlewamy śmietanę. Mieszamy składniki.
- Na sosie układamy filety łososia i posypujemy danie mozzarellą. Wyłączamy palnik, przykrywamy patelnię i pozostawiamy na kilka minut, aż ryba ugotuje się na parze z sosu.
- Pietruszkę i tymianek siekamy drobno.
Sposób podania:
Makaron podajemy z łososiem i krewetkami w ziołowym sosie. Danie dekorujemy pietruszką i tymiankiem oraz ćwiartką cytryny.
Trik:
Przed wyciśnięciem soku z cytryny, warto mocno rolować owoc dłonią. Dzięki temu w łatwy sposób wyciśniemy sok.