fbpx

Kotleciki rybne w sosie cytrynowo-czosnkowym

Składniki

KOTLECIKI RYBNE W SOSIE CYTRYNOWO-CZOSNKOWYM

 

Porcja na: 3-4 osoby
Czas: 30 minut

 

Kotleciki:

  • filet z łososia 400 gramów
  • filet z dorsza 400 gramów
  • natki pietruszki 1 mały pęczek
  • jajko 1 sztuki
  • cebula suszona 1 łyżka
  • mąka migdałowa 1/3 szklanki
  • serek homogenizowany naturalny Rolmlecz 3 łyżeczki
  • pieprz biały 1/3 łyżeczki
  • olej rzepakowy 2 łyżki

 

Sos:

  • śmietana 12% Łaciata 4 łyżki
  • cytryna ½ sztuki
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • kolendra kilka listków
  • czosnek suszony 1 łyżeczka

 

Szpinak:

  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • świeży szpinak 100 gramów

 

Do smaku:

  • sól w młynku
  • pieprz w młynku

 

Do podania:

  • pistacje łuskane 2 łyżki
  • natka kolendry kilka listków
  • cytryna 1 sztuka
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1.  Dorsza i łososia oraz natkę pietruszki siekamy drobno, a następnie przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę suszoną, mąkę migdałową i serek homogenizowany. Solimy, doprawiamy białym pieprzem i całość dokładnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
  2. Formujemy małe, podłużne kotleciki (z podanej ilości ryby powinno wyjść 7 – 8 sztuk) i odkładamy je na talerz.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy liście szpinaku, solimy, pieprzymy do smaku i podsmażamy krótko, aż liście delikatnie się rozpadną.
  4. Przygotowujemy sos. W misce łączymy śmietanę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i kolendrę oraz czosnek suszony. Mieszamy całość.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron.

 

Sposób podania:

Kotleciki rybne podajemy na liściach szpinaku z sosem cytrynowo – czosnkowym. Danie dekorujemy pistacjami, posiekaną kolendrą i ćwiartką cytryny.

 

Trik:

Suszona cebulka świetnie sprawdza się nie tylko w masie na kotlety rybne. Jeśli po uformowaniu obtoczymy w niej kotleciki, zyskamy chrupiąca, smaczną i oryginalną panierkę.

Powrót
Mlekpol